Οι κιθάρες των ροκστάρ – pt.1

Οι κιθάρες των ροκστάρ – pt.1

Eddie Van Halen – Frankenstrat
H Frankenstrat ήταν δημιούργημα του ίδιου του Van Halen, ο οποίος ήθελε να συνδυάσει τον ήχο μιας κλασικής κιθάρας Gibson με τα φυσικά χαρακτηριστικά και το tremolo της Fender Stratocaster. Η Frankestat δεν δημιουργήθηκε με την πρώτη προσπάθεια. Η πρώιμη μορφή της, superstrat, είχε λευκές και μαύρες ρίγες, μέχρι που κατέληξαν στην τελική της ένδυση, με το κόκκινο φόντο.
H αυθεντική frankenstrat, που τη χρησιμοποίησε στις περιοδίες του ’78, εκτίθεται στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης, στην έκθεση “Play It Loud”.

Jimi Hendrix – 1968 Fender Stratocaster
Δεν είναι η μοναδική, καθώς ο Jimmy άλλαζε τις κιθάρες του με μεγάλη συχνότητα. Είναι, όμως, η πιο διάσημη κιθάρα του Hendrix, καθώς έκανε την εμφάνισή του με αυτή στο φεστιβάλ του Woodstock το 1969. Γενικά, το 1968-69 έκανε συχνές εναλλαγές μεταξύ της λευκής και της μαύρης του Stratocaster, αλλά η λευκή είναι που έμεινε στην ιστορία. Η 1968 Olympic White Fender Stratocaster, με σειριακό αριθμό #240981 εκτίθεται στο Museum of Pop στο Seattle.

Randy Rhoads – Polka dot Jackson flying V
Ξεκίνησε την καριέρα του με τους Quiet Riot και συνέχισε ως μέλος της μπάντας του Ozzy. H Polka Dot Flying V κατασκευάστηκε το 1979 από τον Karl Sandova. Την παρήγγειλε ο Rhods, αφού ενθουσιάστηκε από την Custom-made V κιθάρα που είχε κατασκευάσει για τον George Lynch . O Rhods ζήτησε κουκκίδες 3/4 ” ζωγραφισμένες σε όλη την κιθάρα,  για να της δώσει προοπτική. Σχεδίασαν μαζί με τον Sandova την κεφαλή της κιθάρας, που έχει σχήμα βέλους.

Brian May – Red special
Όταν τη σχεδίαζε και την κατασκεύαζε με τον πατέρα του, Harold, όντας έφηβος, είμαι σίγουρη ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί πόσο διάσημη θα γινόταν αυτή η κιθάρα και πόσο σημαντική για την ιστορία της ροκ. Εμπνευσμένος από το στυλ του Jeff Beck, ήθελε μια κιθάρα με την οποία θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει και να δημιουργήσει εφέ παίζοντας με τον ενισχυτή και το χώρο. Εμφανίστηκε με αυτή στο clip του We will rock you και έγινε μια από τις διασημότερες κιθάρες της ιστορίας της ροκ. Η αυθεντική βρίσκεται στην κατοχή του May, ενώ στην ιστοσελίδα του θα βρείτε επίσημα αντίγραφα προς πώληση.

Tony Iommi – JD Custom SG a.k.a. Old boy
Κατασκευάστηκε στο Birmingham από τον John Diggins, στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και πρωτο-χρησιμοποιήθηκε στις ηχογραφήσεις του  δίσκου “Heaven and hell”, όχι ως η κύρια κιθάρα του Iommi. Τη χρησιμοποιούσε όλο και πιο συχνά μέχρι που αντικατέστησε τη John Birch S.G με την JD Custom SG, η οποία πλέον τον συνόδευε στη σκηνή αλλά και στο στούντιο.  Το όνομά της, Old Boy, το πήρε από τις πρώτες μέρες της ύπαρξής της, αφού, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει αμέσως μετά την κατασκευή της, τη μετέφερε στις ΗΠΑ πριν στεγνώσει το βερνίκι και το χρώμα έσπασε σε διάφορα σημεία.

Keith Richards – “Micawber”Telecaster
Στα 27α γενέθλιά του, έλαβε αυτό το εξαίσιο δώρο από τον Eric Clapton,  μια Telecaster από τα 50s. Αφαίρεσε μια χορδή και τη μετέτρεψε σε 5χορδη κιθάρα, κίνηση που χαρακτήρισε τον ήχο του για το υπόλοιπο της καριέρας του. Η κιθάρα πρωταγωνίστησε στις μεγάλες επιτυχίες των Rolling Stones, όπως “ το “Brown Sugar” και“Honky Tonk Women” και μέσα στην επόμενη δεκαετία, ο Richards τη βάφτισε Micawber, εμπνευσμένος από το χαρακτήρα του βιβλίου “David Copperfield”, του Dickens.

Agnus Young – 1981 Jaydee Custom SG
Κατασκευάστηκε το 1981 από τον John Diggins (αν σας θυμίζει κάτι το όνομα, είναι αυτός που κατασκεύασε την Old boy του Iommi). Του την παρουσίασαν λίγο πριν από τη συναυλία Monsters of Rock στο Donington. Αν εξαιρέσουμε αυτή τη συναυλία, δεν τη χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα στις αρχές της δεκαετίας, καθώς υπεραγαπούσε τις Gibson SG που ήδη είχε, αλλά από το 1985 και μετά, εμφανιζόταν όλο και συχνότερα στα χέρια του Young. Ήταν κατακόκκινη με χρυσά χαρακτηριστικά και φυσικά με ασύρματη μπαταρία. Αυτό που πραγματικά έκανε τη διαφορά, ήταν οι κεραυνοί στην ταστιέρα. Μετά από μερικά χρόνια, ο Young επέστρεψε στις Gibson SG του και άφησε την Jaydee στην άκρη.

Πηγές: Wikipedia, www.reverb.com, www.onemillionpoundblog.com, www.groundguitar.com, www.vintageguitar.com, aws2.gibson.com, www.iommi.com, www.metmuseum.org, www.fender.com, www.guitarlobby.com, www.jaydeecustomguitars.co.uk, www.thewho.net, www.gibson.com, www.guitarplayer.com, www.guitarworld.com


Share this post