Thrash Metal Facts & Ιστορια

Thrash Metal Facts & Ιστορια

Για μερικούς ο άρχοντας του metal, για άλλους o δρόμος για τον Σατανισμό…για εμάς ένα απο τα πιό δυναμικά είδη μουσικής που έχουν πλέον γράψει την δική τους ιστορία. Metal facts αυτή την εβδομάδα και πάμε να μιλήσουμε για το ακραίο αυτό είδος μουσικής: Προέλευση, απαρχές και σημερινή πορεία.

Το Thrash metal  αναπτύχθηκε στις Η.Π.Α. στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Χαρακτηριστικά του είναι η επιθετικότητα στον ήχο, ο γρήγορος ρυθμός, η χρήση χαμηλών χορδών και γρήγορων κρουστών το οποίο πήρε τη βροντή δύναμη του παραδοσιακού heavy metal, το έβαλε με την επιθετική επιθετικότητα του πανκ και έδωσε όλο το πράγμα με μια αμείλικτη, επίμονη αυλάκωση. Αν και η ετικέτα thrash χρησιμοποιείται σπάνια σήμερα, η μουσική και η στάση της έχουν εμπνεύσει μια νέα γενιά μουσικών και τα σημαντικ;ότερα στοιχεία της βρίσκονται ακόμα και σήμερα  σε τωρινά σχήματα. Αρχικά, η φήμη του περιοριζόταν στο underground κίνημα, σύντομα όμως έγινε ένα από τα εμπορικότερα είδη του Heavy Metal, χάρη σε συγκροτήματα όπως οι Metallica, οι Slayer, οι Megadeth και οι Anthrax, οι οποίοι αποτελούν τους «Big Four» του Αμερικάνικου Thrash Metal. Μάλιστα είχαν επισκευθεί και την χώρα μας πρίν απο λίγα χρόνια στη Μαλακάσα σε ένα Live που ξύπνησε νοσταλγούς των 80s και αφύπνησε νέους στη μουσική αυτή που λέγεται thrash.

Η θεματολογία των στίχων αγγίζει συνήθως κοινωνικά θέματα, όμως συχνά αφορά και πολιτικά ή θρησκευτικά ζητήματα, ενώ συγκροτήματα με πιο ακραίο ήχο πραγματεύονται τη βια και τη μισανθρωπία. Επίσης αποτελεί το πιό μη-συμμορφωμένο, άγρια ​​παθιασμένο και απίστευτα βαρύ είδος metal που μπορεί να ακούσει κάποιος μέχρι τώρα.

Δεκαετία του ‘80

Τα πρώτα thrash metal συγκροτήματα δήλωναν στις επιρροές τους ακούσματα του Νέου Κύματος του Βρετανικού Heavy Metal, όπως οι Iron Maiden, οι Judas Priest, οι Motorhead, οι Diamond Head και οι Venom, ενώ επίσης οι Black Sabbath έχουν αναφερθεί ως επιρροή πολλών συγκροτημάτων. Στη Γερμανία, οι Raven και οι Accept θεωρούνται επιρροή των συγκροτημάτων του Τευτονικού Thrash Metal, όπως οι Kreator, οι Destruction και οι Sodom

Την περίοδο 19801983 είναι μία σημαντική περίοδος για το Thrash στις Η.Π.Α. καθώς δημιουργείται η thrash metal σκηνή του Bay Area του Σαν Φρανσίσκο, με συγκροτήματα όπως οι Metallica, οι Exodus, οι Testament και οι Death Angel. Το 1983 κυκλοφορεί, με το line-up των Τζέιμς Χέτφιλντ (κιθάρα, φωνητικά), Λαρς Ούλριχ (ντραμς), Κερκ Χάμμετ (κιθάρα) και Κλιφ Μπάρτον (μπάσο) το “Kill ’em All” των Metallica, ο πρώτος, θεωρητικά, thrash metal δίσκος (στο μεσοδιάστημα έχουν χωρήσει οι δρόμοι τους με τον Dave Mustaine των Megadeth, o οποίος παρότι ήταν στο αρχικό σχήμα δέν κατάφερε να μείνει και ξεκίνησε το δικό του συγκρότημα), ενώ λίγους μήνες μετά κυκλοφορεί το “Show No Mercy” των Slayer με το line-up των Τομ Αράγια (φωνή, μπάσο), Τζεφ Χάνεμαν (κιθάρα), Κέρι Κινγκ (κιθάρα) και Ντέιβ Λομπάρντο (ντραμς).

Ένα χρόνο αργότερα, περισσότερα συγκροτήματα, όπως οι Overkill, οι Anthrax, οι Metal Church, οι Dark Angel, οι Destruction και οι Sodom κάνουν την παρθενική τους δισκογραφική εμφάνιση, ενώ οι Metallica κυκλοφορούν το “Ride the Lightning“, ένα από τους καλύτερους thrash metal δίσκους μέχρι σήμερα. Oι Megadeth και οι Exodus κυκλοφορούν την επόμενη χρονιά τα “Killing Is My Business… and Business Is Good!” και “Bonded by Blood“, αντίστοιχα.

Το 1986, όμως, αποτελεί χρονιά-ορόσημο για το είδος. Οι Slayer κυκλοφορούν το “Reign in Blood“, τον πιο ακραίο δίσκο της εποχής του σε ένα album σου οποίου τα 28 λεπτά καθήλωσαν τον κόσμο και έβαλαν την thrash στο προσκίνιο, ενώ οι Megadeth επανέρχονται με το πολύ καλό “Peace Sells… but Who’s Buying?“. Το αποκορύφωμα, όμως, είναι το “Master of Puppets” των Metallica, για πολλούς ο κορυφαίος δίσκος, όχι μόνο του thrash, αλλά και ολόκληρου του heavy metal. Τέλος, οι Sepultura κυκλοφορούν το πρώτο δείγμα του βραζιλιάνικου thrash metal, με το άλμπουμ “Morbid Visions“. Η ακμή του thrash συνεχίστηκε, και με περισσότερους δίσκους, νέων και παλιών συγκροτημάτων, εξαπλώνεται σε ολόκληρο των κόσμο.

Δεκαετία του ‘90

Οι Megadeth

Το 1990 βρίσκει τους Megadeth με τον καλύτερο δίσκο τους μέχρι σήμερα και τον πρώτο με το κλασσικό line-up του συγκροτήματος (Ντέιβ Μαστέιν στην κιθάρα και στα φωνητικά, Μάρτι Φρίντμαν στην σόλο κιθάρα, Ντέιβ Έλεφσον στο μπάσο και Νικ Μένζα στα ντραμς) , το “Rust In Peace“, το οποίο ακολουθείται από μια περίοδο ακμής για το συγκρότημα, με πλατινένιους δίσκους και υψηλές θέσεις στα τσαρτ. Την ίδια χρονιά, οι Slayer κυκλοφορούν τον πρώτο σε πωλήσεις δίσκο τους, το “Seasons in the Abyss” και οι Anthrax το “Persistence of Time“. Τέλος, την ίδια χρονιά, οι Pantera κυκλοφορούν το “Cowboys from Hell“, έναν Groove metal, δίσκο επηρεασμένο από τους thrash δίσκους της δεκαετίας του ’80, που αποτελεί ορόσημο του Νέου Κύματος του Αμερικάνικου Heavy Metal.

Την επόμενη χρονιά, οι Slayer, Megadeth και Anthrax βγαίνουν σε κοινή περιοδεία, την “Clash of the Titans”, στις Η.Π.Α. Ο χώρος για την παράσταση εκείνης της νύχτας, την αυτοανακηρυχθείσα “πιο διάσημη αρένα του κόσμου” το New York City’s Madison Square Garden γέμισε από χιλιάδες οπαδούς σε μία απο τις μεγαλύτερες thrash συναυλίες που είχαν γίνει μέχρι τότε. Λίγο αργότερα οι Metallica κυκλοφορούν το “Black Album“, δίσκο στο οποίο το συγκρότημα κάνει στροφή σε μία πιο hard rock κατεύθυνση, που σκόπευε στο άνοιγμά του σε ευρύτερο κοινό. Ο δίσκος βρέθηκε στην πρώτη θέση του Billboard 200 και έχει πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 15,5 εκατομμύρια αντίτυπα, μόνο στην Αμερική[3]. Από τότε, κάθε δίσκος των Metallica (πέντε με το Black Album) ανεβαίνει στην πρώτη θέση του Billboard 200 από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

Δεκαετία του ‘00

Η δεκαετία του ’00 συνεχίζεται από επιτυχημένους δίσκους και ιστορικές περιοδείες, ενώ νέα συγκροτήματα ξεπηδούν από το underground και αποκτούν διεθνή φήμη. Το 2010, στα πλαίσια του φεστιβάλ “Sonisphere”, οι Big Four περιόδευσαν μαζί στην Πολωνία, την Τσεχία, την Ελβετία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα (που προαναφέραμε), την Τουρκία και τη Ρουμανία. Στη συναυλία στη Βουλγαρία, στις 22 Ιουνίου, τα τέσσερα συγκροτήματα έπαιξαν μαζί πάνω στη σκηνή το “Am I Εvil?” των Diamond Head. Το 2011, οι Big Four έπαιξαν μαζί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στη Σουηδία, στην Ιταλία και στη Γερμανία. Επίσης, τον Απρίλιο του 2011 έπαιξαν μαζί για πρώτη φορά στις Η.Π.Α, κάτι που επαναλήφθηκε τον Σεπτέμβριο.

Τα περισσότερα επιτυχημένα συγκροτήματα του είδους από τη δεκαετία του ’80 τα οποία είχαν αλλάξει τον ήχο τους ή είχαν εισάγει στοιχεία από άλλα μουσικά είδη, πραγματοποίησαν μία ολική επαναφορά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας με τους Metallica να κυκλοφορούν το “Death Magnetic“, τους Megadeth τα “United Abominations” και “Endgame“, τους Slayer τα “Christ Illusion” και “World Painted Blood“, τους Anthrax το “Worship Music“, τους Exodus τα “The Atrocity Exhibition… Exhibit A” και “Exhibit B: The Human Condition“, τους Flotsam and Jetsam το “The Cold“, τους Testament το “The Formation of Damnation” και το “Dark Roots of Earth“, τους Overkill το “Ironbound” και “The Electric Age“, τους Death Angel με το “Relentless Retribution“, ενώ η γερμανική σκηνή επανήλθε από τις αρχές της δεκαετίας με τους Kreator να επιστρέφουν στον ήχο με τον οποίο καθιερώθηκαν με το “Violent Revolution” το 2001 και τους Destruction να επανενώνονται με τον τραγουδιστή και μπασίστα Μάρσελ “Schmier” Σίρμερ κυκλοφορώντας τα “All Hell Breaks Loose” και “The Antichrist“.

Tην σημερινή εποχή το thrash κρατάει ακόμα γερά με τους άρχοντες του είδους να βγάζουν ακόμα δίσκους όπως το Repentless των Slayer και το Hardwired των Metallica και η ιστορία ακόμα συνεχίζεται…το μόνο που μένει απο εμάς είναι να συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τα συγκροτήματα όσο μπορούμε!!

Εμείς είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε μπλουζάκια και αξεσουάρ για όλα τα παραπάνω :
Metallica : http://bit.ly/2G1ubBk
Slayer : http://bit.ly/2rrjeWd
Megadeth : http://bit.ly/2DXLQt3
Antrhax : http://bit.ly/2DS7JK1

Share this post