19 ροκ βίντεο που έφαγαν ban από το MTV
Όταν ιδρύθηκε το γνωστό μουσικό τηλεοπτικό κανάλι, το 1981, προσπάθησε να ενσωματώσει τη ροκ και τα «ριζοσπαστικά» μουσικά βίντεο του είδους. Όμως, οι αντιδράσεις του κοινού, των παραγωγών, των κριτικών και των διαφημιζόμενων τους άλλαξαν τα σχέδια.
Το MTV έπρεπε να αποκλείσει τα videoclip που περιείχαν γυμνό, έντονο σεξουαλικό περιεχόμενο ή βία, ακόμα και αν ήταν τα μεγαλύτερα hits. Εκτός αυτού, έπεσε και αρκετή λογοκρισία στους στίχους με αντίστοιχο περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων των εκφράσεων ρατσισμού και ομοφοβίας.
Πάμε να δούμε, λοιπόν, ποια μουσικά κομμάτια δεν προβλήθηκαν ποτέ στο MTV:
Queen, “Body Language” (1982)
Ναι, στο βίντεο θα δεις γυναίκες να ξεκουμπώνουν τα ρούχα τους και να μένουν με τα μαγιώ, θα δεις πολύ δέρμα τίγκα στο λάδι, θα δεις σώματα να τρίβονται πάνω στο χορό και όλα αυτά σε σκοτεινά πλάνα, υπό μια αρκετά αισθησιακή σκηνοθεσία. Σοκαριστικό, μάλλον, για το 1982. Σήμερα θα έπαιζε σε γιγαντο-οθόνες χωρίς να τραβά το βλέμμα κανενός. Και για του λόγου το αληθές, ορίστε το 1ο ban που έδωσε το MTV σε μουσικό βίντεο:
Queen, “Body Language” (1982)
Van Halen, “Oh, Pretty Woman” (1982)
Όλα ξεκινούν πολύ αθώα. Θα δεις τα μέλη της μπάντας με τις πιο περίεργες ενδυματολογικές επιλογές (δεν είναι αυτό που νομίζεις) να προσπαθούν να σώσουν μια κοκκινομάλλα ντυμένη στα λευκά από 2 τύπους που την παρενοχλούν. Όλα καλά και όλα ωραία, μέχρι που τη σώζουν και αποκαλύπτεται ότι αυτή η γυναίκα είναι drag queen. Ναι. Το βίντεο έφαγε ban επειδή στο τέλος έβγαλε την περούκα της. Τσεκάρετε:
Van Halen, “Oh, Pretty Woman” (1982)
Motorhead, “Killed by Death” (1983)
Εδώ ο Lemmy πυροβολείται από έναν αστυνομικό και στη συνέχεια εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα, μέσα στη καλή χαρά. Δεν τελειώνει εδώ. Πλάνο κηδείας, τον διαβάζει ο παπάς και ξαφνικά η ανατροπή! Καβάλα στη μηχανή του βγαίνει από τον τάφο, επιβιβάζεται και μια όμορφη ξανθιά, φεύγουν όλοι τρέχοντας από την κηδεία και λίγο πολύ το κλιπ αυτό εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα του MTV. Εδώ είμαστε:
Motorhead, “Killed by Death” (1983)
Queen, “I Want to Break Free” (1984)
2 χρόνια μετά το ποδαρικό στα ban, έρχεται και ο 2ος αποκλεισμός των Queen από το μεγαλοκάναλο, για τη Β. Αμερική. Θα δεις τα μέλη της μπάντας με γυναικεία ρούχα να κάνουν γυναικεία «πράγματα». Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε, τη σκηνή με το Freddie να κάνει σκούπα με τη μίνι δερμάτινη φούστα, το μαλλί καρέ και το αξύριστο μουστάκι του; «Όχι δεν θα το παίξουμε αυτό. Είναι αδύνατο». Ε και το MTV έχασε τελικά, αφού στο Youtube το κομμάτι έχει συνολικά περίπου 716 εκατομμύρια προβολές:
Queen, “I Want to Break Free” (1984)
Twisted Sister, “Be Chrool to Your Scuel” (1985)
Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι είναι ένα κλιπ γεμάτο αστέρες Α’ κατηγορίας. Ναι, είναι και ο Alice cooper μέσα. Πάμε στο ζουμί τώρα. Ένας υστερικός πλην άχρηστος καθηγητής εξευτελίζεται από τους μαθητές του, πάει στο γραφείο καθηγητών, ακούει twisted sister και εκεί αρχίζει το καλό. Οι καθηγητές μεταμορφώνονται σε σκληρούς ροκάδες και οι μαθητές σε άσχημα και αηδιαστικά zombie. Ναι, τα zombie ήταν που ενόχλησαν το MTV και αρνήθηκε τη μετάδοση του κλιπ. Ήταν τόσο αποκρουστικό το θέαμα τελικά; Το αφήνω στη δική σας κρίση:
Twisted Sister, “Be Chrool to Your Scuel” (1985)
Mötley Crue, “Girls, Girls, Girls” (1987)
Μην απορείτε αν είναι αλήθεια. Όπου παίζει ροκ παίζει και αυτό. To original κλιπ, όμως, ήταν ακραία προκλητικό. Θα δεις πανέμορφες χορεύτριες να κάνουν στριπτίζ μέχρι να μείνουν με εσώρουχα που ίσα-ίσα καλύπτουν τα βασικά, θα δεις εντυπωσιακά αισθησιακές κινήσεις και θα δεις και κάποια σημεία στο σώμα τους που κάνουν το βίντεο αυτό αυστηρώς ακατάλληλο για προβολή. Και επειδή αν αρχίσω τα φεμινιστικά μου για την αντικειμενοποίηση του γυναικείου σώματος δεν θα τελειώσω ποτέ, σας αφήνω με την uncensored version του κλιπ. Απομακρύνετε τα παιδιά από τις οθόνες:
Mötley Crue, “Girls, Girls, Girls” (1987)
Megadeth, “In My Darkest Hour” (1987)
3ο τους κομμάτι που γίνεται ban το 1987 και αυτό για τους δικούς του λόγους. Το βίντεο είναι μια χαρά. Πλάνα από live και από studio, όλα καλά. Και σε περίπτωση που απορείς, οι Megadeth αποκλείστηκαν λόγω στίχων. Το κανάλι έκρινε ότι οι στίχοι “Things will be better when I’m dead and gone” και “But I got to die first / Please, God, send me on my way”, προωθούν την αυτοχειρία. Παρ’ όλο που ο Mustaine το αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι το κομμάτι είναι εμπνευσμένο από το θάνατο του Cliff Burton (των Metallica), το κανάλι αποφάσισε πως είναι ακατάλληλο:
Megadeth, “In My Darkest Hour” (1987)
Neil Young, “This Note’s For You” (1988)
Κοίτα τώρα να δεις τι γίνεται. Δεν υπάρχουν σκηνές βίας, σεξουαλικό ή ρατσιστικό περιεχόμενο. Μπορείς να πεις ότι ο Neil γίνεται λίγο προκλητικός με τους στίχους και το κλιπ του, για τα δεδομένα ενός μεγαλοκάναλου. Απέκλεισαν το κλιπ, λέγοντας ότι περιέχει ακατάλληλες σκηνές βίας. Ο Neil Young τα πήρε, υπήρξε μια κόντρα και το 1989 τελικά, το κανάλι βράβευσε το This note’s for you ως video clip της χρονιάς. Well done, MTV. Well done:
Neil Young, “This Note’s For You” (1988)
Billy Idol, “Cradle of Love” (1990)
Δεν έφταιγε το τραγούδι, το βίντεο, οι στίχοι, η μουσική ή κάτι άλλο που μπορεί να περνάει απ’ το μυαλό σου. Έφταιγε μόνο η παρουσία του κωμικού Andrew Dice Clay στο βίντεο. Άκου τώρα τι έγινε. Ένα χρόνο πριν, ο εν λόγω κύριος αποκλείστηκε από το κανάλι, γιατί είχε κάνει μια stand up παράσταση που περιείχε σεξιστικό/ μισογυνιστικό περιεχόμενο. Στο κλιπ του Billy Idol υπήρχαν σκηνές από την ταινία του, The Adventures of Ford Fairlan, και έτσι το κανάλι αρνήθηκε να το προβάλλει. Tο βίντεο κλιπ υπέστη εκ νέου επεξεργασία, κόπηκαν όλες οι σκηνές που εμφανιζόταν ο Clay και ο αποκλεισμός αναιρέθηκε:
Billy Idol, “Cradle of Love” (1990)
Sepultura, “Arise” (1991)
Εδώ θα δεις ξύλινους σταυρούς να φλέγονταi και θα δεις και τη μπάντα να παίζει ανάμεσα σε σταυρωμένους που φορούν μάσκες αερίων. Σίγουρα δεν βοήθησε πολύ στο να εγκριθεί η προβολή του κλιπ στο μουσικό μεγαλοκάναλο. Η διαστρευλωμένη αυτή εικόνα του Χριστού, με τα κοντινά πλάνα στο ματωμένο του σώμα και χέρια σίγουρα ενόχλησε το MTV, που απέκλεισε την προβολή του βίντεο για τα καλά:
Sepultura, “Arise” (1991)
Soundgarden, “Jesus Christ Pose” (1991)
Η μπάντα προέβλεψε τις αντιδράσεις για το κλιπ και προσπάθησε να αποφύγει την οργή και τις αρνητικές κριτικές, εκδίδοντας ένα δελτίο τύπου, μαζί με τη διανομή του κλιπ. Ανάμεσα σε άλλα, δήλωσε ότι το τραγούδι δεν έχει θρησκευτικό περιεχόμενο και έχει να κάνει με τους ανθρώπους που εκμεταλλεύονται το σύμβολο του σταυρού, το οποίο για κάποιους άλλους θεωρείται ιερό. Στο κλιπ το σύμβολο αυτό εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα, αλλά αυτό που έφερε το ban ήταν το πλάνο μιας γυναίκας να βρίσκεται σταυρωμένη, με καρφιά στα χέρια:
Soundgarden, “Jesus Christ Pose” (1991)
Nine Inch Nails, “Happiness in Slavery” (1992)
Και τι δεν έχει αυτό το βίντεο. Ο πρωταγωνιστής, αφού ξεγυμνώνεται τελείως και τον βλέπουμε όπως τον γέννησε η μάνα του, κάθεται εθελοντικά σε μια ρομποτική μηχανή βασανιστηρίων, όπου όσο βασανίζεται, τόσο το ευχαριστιέται, μέχρι που τελικά πεθαίνει. Ο σαδομαζοχισμός στο μεγαλείο του και η προβολή του κλιπ δεν τέθηκε καν υπό συζήτηση, από την πλευρά του καναλιού. Εάν δεν αντέχετε αυτά που περιέγραψα, μη το δείτε:
Nine Inch Nails, “Happiness in Slavery” (1992)
Tool, “Prison Sex” (1993)
Ένα stop motion κλιπ που το λες και κάπως σκοτεινό. Θα δεις μια ανθρωπόμορφη κούκλα να βασανίζεται από μια μεγαλύτερη μαύρου χρώματος δαιμονική κούκλα. Υποθέτω ότι το MTV δεν τα πήγαινε καλά με τη βία στα βίντεο, ακόμα και αν αφορούν κούκλες. Το κλιπ έπαιξε 2-3 φορές πριν τελικά φάει το ban, με το οποίο οι Tool εξοργίστηκαν, καθώς θεώρησαν ότι το κανάλι κάνει διακρίσεις, αφού στο MTV προβαλλόντουσαν βίντεο με έντονα προκλητικό περιεχόμενο, αλλά το δικό τους αποκλείστηκε:
Tool, “Prison Sex” (1993)
Nine Inch Nails, “Closer” (1994)
2ο χτύπημα για τους Nine Inch Nails και πάμε να δούμε τι συνέβη εδώ. Γυμνό (ολόγυμνο), δουλεία, θρησκευτικές εικόνες και προκλητικοί στίχοι. Θα δεις πολλά πλάνα μιας μαϊμούς να είναι δεμένη σε ένα σταυρό, χωρίς να είναι ιδιαίτερα χαρούμενη, θα δεις μια γυναίκα να στέκεται γυμνή και ανέκφραστη, θα δεις φτερά αγγέλου φτιαγμένα από ωμό κρέας και θα ακούσεις τη φράση «I want to f*ck you like an animal» ουκ ολίγες φορές. Το βίντεο προφανώς και αποκλείστηκε αμέσως. Προκειμένου να προβληθεί, φτιάχτηκε άμεσα η censored version, όπου στην οθόνη εμφανίζεται η κάρτα «scene missing» στη θέση των κατακριτέων σκηνών. Αργότερα ο σκηνοθέτης ξεκαθάρισε ότι κανείς δεν βασανίστηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Το βίντεο είναι ακατάλληλο, απαραίτητη η γονική συναίνεση:
Nine Inch Nails, “Closer” (1994)
Megadeth, “A Tout Le Monde” (1994)
Πάλι την ίδια κατηγορία αντιμετώπισαν οι Megadeth από το MTV. Και αυτό το βίντεο αποκλείστηκε, καθώς θεωρήθηκε ότι μέσα από τους στίχους και την εικόνα, προωθείται η αυτοχειρία. Η αλήθεια είναι ότι στην πρώτη σκηνή θα δεις να σκαλίζουν σε ένα μαρμάρινο τάφο «MUSTAINE». Θα δεις και αρκετούς ανθρώπους να πηδούν στο κενό. Και αν δώσεις βάση στους στίχους, ο Dave τραγουδάει το αποχαιρετιστήριο γράμμα του, αναφέροντας ότι μόνο το σώμα του λείπει και ότι πρέπει να φύγει. «These are the last words I’ll ever speak and they’ll set me free». Ευτυχώς ζει και βασιλεύει και τον Φεβρουάριο του 2020 κατάφερε να νικήσει και τον καρκίνο του λάρυγγα με τον οποίο διαγνώστηκε το καλοκαίρι του 2019:
Megadeth, “A Tout Le Monde” (1994)
Megadeth, “Reckoning Day” (1994)
Τρίτωσε το κακό. Εδώ ούτε οι στίχοι ούτε οι εικόνες που προβάλλονται στο βίντεο είναι άξια αποκλεισμού. Όλα καλά με το κλιπ. Αν αναρωτιέσαι για το λόγο για τον οποίο το κομμάτι έφαγε ban, φήμες λένε ότι η μπάντα και το κανάλι είχαν μια ανοιχτή διαφωνία, που σχετιζόταν με τους 2 προηγούμενους αποκλεισμούς. Αν σκεφτείς ότι το reckoning day βγήκε την ίδια χρονιά με το A tout le monde, κάπως βγάζει νόημα. Ε;
Megadeth, “Reckoning Day” (1994)
Smashing Pumpkins, “Try, Try, Try” (2000)
Σε αυτό το κλιπ, οι πρωταγωνιστές μας είναι ένα ζευγάρι τοξικομανών. Τους ακολουθούμε στη ζωή τους, τους βλέπουμε να ζητούν χρήματα από περαστικούς, να κλέβουν, βλέπουμε την κοπέλα να εκδίδεται για να αγοράσει ουσίες και στο τέλος βλέπουμε την εγκυμοσύνη της να κινδυνεύει, λόγω υπερβολικής δόσης και αλκοόλ. Σκληρές και αληθινές εικόνες που το κανάλι αρνήθηκε να μεταδώσει:
Smashing Pumpkins, “Try, Try, Try” (2000)
Foo Fighters, “Low” (2003)
O Dave Grohl και ο Jack Black φτάνουν σε ένα Μοτέλ. Μπαίνουν στο δωμάτιο, βάζουν μουσική, πίνουν λίγο, πίνουν άλλο λίγο, γενικά περνάνε καλά κάνοντας βλακείες. Θα δεις ακόμα και τον Jack Black να κάνει το νο 2 του. Μετά από λίγο, αρχίζουν να αλλάζουν ρούχα και να ντύνονται γυναίκες. Τα ρούχα της επιλογής τους είναι λίγο «φτηνιάρικα», θα μπορούσε κανείς να πει. Συνεχίζουν να πίνουν και να κάνουν βλακείες και εκεί θα δεις και κάποιες σκηνές που αναπαριστούν σεξουαλική πράξη. Με χιούμορ και ντυμένοι, μεν, κόκκινη σημαία για το MTV, δε. Το περιεχόμενο κρίθηκε ακατάλληλο:
Foo Fighters, “Low” (2003)
Πηγή: Ultimateclassicrock.com
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]