Electric Guitar History, Η Ιστορία Της Ηλεκτρικής Κιθάρας

Electric Guitar History, Η Ιστορία Της Ηλεκτρικής Κιθάρας

Electric Guitar History, Η ιστορία της ηλεκτρικής κιθάρας | Blog | Rockvision

Ηλεκτρική κιθάρα, όλοι μας την γνωρίζουμε…αλλα πώς ξεκίνησε;

Απο τις ψυχεδελικές νότες του Jimi Hendrix, τις ριφάρες του Slash και το βιρουόζικο παίξιμο “τεράτων” όπως ο Steve Vai και Yngwie Malmsteen, το σύνολο των ακροατών, συνηγορεί οτι η ηλεκτρική κιθάρα είναι ένα απο τα πιό διάσημα όργανα της rock και metal μουσικής.

H Electric Guitar History μελετάει σε αυτό το άρθρο την ιστορία του εξαιρετικού αυτού μουσικού όργανου. Ηλεκτρική, αποκαλείται η κιθάρα η οποία χρησιμοποιεί μαγνήτες για να μετατρέψει τον ηχητικό παλμό των  χορδών της, σε ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο μπορεί έπειτα να ενισχυθεί από ένα σύστημα ενισχυτή-ηχείου. Το σήμα που προέρχεται από την κιθάρα μπορεί κάποιες φορές να διαφοροποιηθεί με εφέ όπως το feedback ή το reverb ή να παραμορφωθεί δίνοντας έναν τελείως ξεχωριστό ήχο.

Ενώ οι περισσότεροι τύποι ηλεκτρικής κιθάρας φέρουν έξι χορδές, απαντώνται και επτάχορδες οι οποίες χρησιμοποιούνται από κάποιους μουσικούς της jazz και metal μουσικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα…εφτάχορδων παικτών είναι οι Steve Vai, Stephen Carpenter (Deftones) και  John Petrucci (Dream Theater).

H πρώτη ηλεκτρική κιθάρα χρησιμοποιήθηκε αρχικά από μουσικούς της τζαζ ως ένα κούφιο όργανο, το οποίο στη συνέχεια ενισχύθηκε ηλεκτρικά, για μεγαλύτερη ένταση, και μεσουράνησε κατά την περίοδο της άνθησης του σουίνγκ. Οι πρώτες ηλεκτρικές κιθάρες διέθεταν κούφιο σώμα, ατσάλινες χορδές και ηλεκτρομαγνήτες με σπείρες από βολφράμιο που κατασκεύαζε η εταιρία Rickenbacker το 1931.

Παρόλο που μερικές από τις πρώτες κατασκευάστηκαν από τον Les Paul, ο πρώτος επιτυχημένος εμπορικά τύπος ηλεκτρικής κιθάρας με κούφιο σώμα ήταν η Fender Esquire το 1950. Η ηλεκτρική κιθάρα στην συνέχεια αποτέλεσε καταλύτη για την ανάπτυξη πολλών μουσικών ειδών που εμφανίστηκαν από τα τέλη του 1940 και μετά όπως τα Blues, το πρώιμο Rock N’ Roll, το Rockabilly καθώς και το Blues Rock της δεκαετίας του 60′.

Ένας απο τους πρωτοπόρους της εποχής ήταν ο Chuck Berry, ο οποίος έσκιζε με λεπίδες τα ηχεία των ενισχυτών του για να πετυχαίνει πιό “βρώμικο” ήχο.

Η εταιρία Rickenbacker κατασκεύασε το 1931 την πρώτη ηλεκτροακουστική κιθάρα με κάψα. Ακολούθησε η Gibson το 1935 με το πρώτο «σκάφος»(hollow body) την φημισμένη ES150 που χρησιμοποιούσε τους μαγνήτες « Charlie Christian”. Αυτός ο τύπος κιθάρας είναι ακόμη δημοφιλής στην Τζαζ. Αντίθετα στην ροκ μουσική οι μεγαλύτερες εντάσεις δημιουργούσαν μικροφωνισμούς λόγω της ύπαρξης του αντηχείου. Έτσι το 1948 η εταιρία Fender κατασκεύασε την πρώτη κιθάρα με συμπαγές σώμα, την Telecaster.

H Gibson απάντησε με το μοντέλο «Les Paul» χρησιμοποιώντας το όνομα γνωστού κιθαρίστα της εποχής που συμμετείχε ενεργά στους πειραματισμούς της εταιρίας. Το 1954 η Fender κατασκεύασε ένα μοντέλο με τρεις μαγνήτες και με λεβιέ βιμπράντο, την περίφημη Stratocaster. Τέλος, στην δεκαετία του ’50, η Gibson εισήγαγε την σειρά 300 που είχε λεπτότερο αντηχείο και έτσι ήταν λιγότερη ευαίσθητη στους μικροφωνισμούς. Άλλες κατασκευαστικές εταιρίες :Wal, Ibanez, Jackson.

Και μην ξεχνάτε στο site μας μπορείτε να δείξετε την αγάπη σας τόσο για την ηλεκτρική κιθάρα όσο και για το Rock και το Μetal, για περισσότερα εδώ.

 

Share this post